Spektakel sluit seizoen Orca af

Op zondag 14 juli was het weer zover: de Clubkampioenschappen van Orca werden gezwommen in het Kalverdijkje. Een jaarlijks spektakelstuk, zo kunnen we deze wedstrijd altijd wel bestempelen. Spektakel doordat er zoveel korte afstanden vlak achter elkaar worden gezwommen. Spektakel doordat alle niveaus en leeftijdscategorieën door elkaar zwemmen. En spektakel doordat er zo ontzettend veel deelnemers zijn. Dat was ook dit jaar weer het geval, maar liefst 93 zwemmers hadden zich opgegeven. De zwemzaal was dan ook helemaal vol met zwemmers van opleidingen, minioren, C selectie, A selectie, Masters en zelf waterpoloërs van onder de 15, onder de 17 en dames 1! Daarnaast was de zwemzaal helemaal vol met publiek, want heel Leeuwarden en omstreken was uitgelopen om dit mee te krijgen en natuurlijk ook om deel te nemen aan de klapper van de wedstrijd: de altijd spannende familie-estafette!

Vele handen maken licht werk en dat was ook nu weer het geval, Margriet, Daniëlle en Sandor hadden vooraf al veel voorbereidingen getroffen en werden op deze wedstrijddag door vele vrijwilligers geholpen. Dat was maar goed ook, want onze Clubkampioenschappen zouden onze Clubkampioenschappen niet zijn als er niet iets helemaal in de hobbel zou zijn. Deze keer waren het de stoelen die ineens verdwenen waren uit de hal van het Kalverdijkje, waardoor het er even op leek dat alle publiek zou moeten staan tijdens het kijken. Gelukkig kwamen ze uiteindelijk toch nog terug uit een andere BV Sport locatie en konden de toeschouwers met iets meer comfort genieten van de wedstrijd.

Iedere zwemmer deed mee in het A of B programma (afhankelijk van groep waarin je zwemt en zwemervaring) en zwom daarin voor het algemeen klassement van de eigen leeftijdscategorie jongens of meisjes. In elke categorie werd vervolgens voor de eerste drie in het klassement een mooie medaille uitgereikt. Degenen die een diskwalificatie kregen, konden niet meer meedoen voor de medaille, maar hun tijden blijven wel gelden. En ook dat was al heel mooi want zo aan het eind van het seizoen blijken onze zwemmers allesbehalve moe, de persoonlijke records sneuvelden bij bosjes. Sommigen mensen wisten er zelfs in te slagen al hun tijden te vermorzelen, zoals Noëmi en Fedde van opleidingen, Niels, Fenna en Famke van de C selectie, Ronja, Merle en Lydia van de waterpolo, Tijn, Marije, Myra, Ruben, Isa, Aniek en Megan van de minioren en Timo van de A selectie. De allersnelste dame van heel Orca was Ilana. De nog maar 15 jarige zwemster van de A selectie liet met haar vier dikke persoonlijke records alle andere dames achter zich in het klassement en mag zich clubkampioen 2024 noemen. Ze mocht het erepodium beklimmen samen met de allersnelste heer van Orca: Eise. Ook Eise was zo aan het einde van dit seizoen nog in topvorm en haalde drie persoonlijke records en twee seizoensrecords, waarmee hij de sterke concurrentie nipt voor wist te blijven.

Onze oudste deelnemer was Lysbeth, geboren in 1975. Voor haar was het wel de eerste wedstrijd ooit, heel knap om dan wel gelijk ook de 100 meter wisselslag aan te gaan. De jongste deelnemer was Maud uit 2018, maar liefst 42 jaren jonger! Meer mensen deden voor het eerst mee, bijvoorbeeld Nienke van opleidingen, René, Hessel en Iris van waterpolo. Wat is er nu mooier dan je eerste wedstrijd in eigen bad te zwemmen met zoveel clubgenoten om je heen?

En natuurlijk was er dan nog de spannende ontknoping: de familie estafette. Er deden 24 teams mee, welke allemaal bestonden uit drie personen. Wanneer deze helemaal bestond uit leden van hetzelfde gezin, waarvan minimaal één ouder dan ging het team voor de prijs. De strijd om de podiumplaatsen was heel spannend, met vier teams die heel dichtbij elkaar eindigden. De families Mulder (Franka, Lilian, Sandor) en Lubbers (Frank, Ronja, Kasper) visten op maar enkele tienden van een seconde net achter het net en eindigden als vierde en vijfde. De familie Feenema (Sjors, Daniëlle, Indy) was derde en de familie Noordenbos-Spoelstra (Lana, Thea, Joleen) ging er met het zilver vandoor. Het goud was echter met een geweldige overmacht voor de familie van der Zee (Nynke, Watze, Eise).

Winnaars van Orca's clubkampioenschappen 2024

Adres

Kalverdijkje 77a

8924 JJ Leeuwarden

Social media