Template created by Joomla 1.6 templates and the best poker webpages: party poker bonus code and best poker sites.

Orca zwemmers van start bij LEN cup in Frankrijk

Laatst bijgewerkt op woensdag 06 juni 2018

Persbericht, Graveline (FRA), 3-6-2018

Afgelopen weekend vond op de roeibaan “Parc des rives de l’Aa” in Graveline, vlakbij Duinkerken, de Franse Open waterkampioenschappen plaats die ook waren opengesteld voor zwemmers van buiten Frankrijk. De 10km was zelfs onderdeel van de LEN cup. Een klassement wat wordt opgemaakt over een cyclus van 6 wedstrijden van 10km die de Europese zwembond organiseert. Aangezien deze wedstrijd door meer meerdere landen werd aangegrepen als kwalificatiemoment voor de Europese (jeugd) Kampioenschappen was het deelnemersveld ongekend groot en sterk. Volgens de LEN zelf ‘ sterker dan ooit’. Er was zelfs deelname vanuit de Verenigde Staten en Canada. Te midden van al dat geweld mochten de jeugdzwemmers David Kuipers uit Leeuwarden en Lize Janna de Vries uit Hijum debuteren. 

Kuipers, die in het Nederlandse Open water circuit afgelopen jaar met regelmaat het erepodium wist te betreden, kwam er achter dat er voor een 10m in het internationale veld nog wel even wat meer nodig is. Direct bij de eerste ronde van 2,5km werd Kuipers al op een enorme achterstand van vijf tot zes minuten gezwommen en ondanks een flinke inhaalrace in het laatste deel van de laatste ronde kwam Kuipers niet verder dan een 84e plaats in een veld van 115 deelnemers. 
Op de 5km was Kuipers, die in april nog in het zwembad Nederlands Kampioen werd op deze afstand, vast besloten om harder van start te gaan. Ditmaal moest er voor het eerst in wetsuit geracet worden. Ondanks dat er in de Groene Ster hard geoefend was op dit nieuwe fenomeen had Kuipers nog nooit met een wetsuit een wedstrijd gezwommen. En op wedstrijdsnelheid is de warmte die je ontwikkelt en die je moeilijker kwijt kunt aan het water en de kracht die het kost om je armen over het water te krijgen toch anders. In een veld van 161 deelnemers (!) tikte Kuipers als 44e aan. Er moet duidelijk nog hard op deze onderdelen getraind worden wil Kuipers de stap van Nederlandse jeugdtop naar het internationale podium maken.

Lize Janna de Vries had nog nooit een 10km gezwommen en dan is een 10km op een LEN cup wel een heel bijzonder podium om dat voor het eerst te doen. In een veld van 92 deelnemers kwam De Vries niet verder dan een 74e notering. De 5km verliep voor De Vries beduidend beter. Hoewel ze in het begin het hele hoge tempo niet kon volgen wist ze in het vervolg van de race nog slim zwemmend zo’n 30 plaatsen op te schuiven in de ranking. Uiteindelijk resulteerde dat in een uitstekende 35e plaats in een veld van 133 deelnemers. Met de 1:02,39 was de pas 16 jarige De Vries nog geen 6 minuten langzamer dan Olympisch Kampioen Sharon van Rouwendaal die de wedstrijd vanaf het begin hard maakte en die uiteindelijk de race ook won. Dat biedt perspectief in een discipline waar een flinke dosis ervaring opdoen onontbeerlijk is.