Template created by Joomla 1.6 templates and the best poker webpages: party poker bonus code and best poker sites.

2006-05-21: Verslagen FZK 2006

Laatst bijgewerkt op dinsdag 10 januari 2012

datum: 19, 20 en 21 mei 2006

Verslagen FZK 2006


19 mei 2006
Michiel Punter opent FZK spetterend.

Orcanees Michiel Punter zwom zich tijdens de openingsdag van de Friese Zomerkampioenschappen tweemaal naar het goud. Michiel werd algemeen kampioen op de 50 meter vrije slag en op de 50 meter vlinderslag. Op beide afstanden troefde hij de gedoodverfde kampioen Dennis Mooij (HZ&PC) af. Dennis maakte met twee jaargangrecords voor jongens onder 17 jaar geweldige indruk en hij kwam ook slechts honderdsten van seconden tekort. Tijdens de vlindersprint kwam ook Martin Gildemeester nog dicht in de buurt.

Ex-Orcazwemster Esther de Boer (DZ&PC) deed het prima bij de dames. Zij nam afstand op de vlinder- en de vrijeslagsprint. Tijdens de rugslag liet Esther zich te vroeg uitdrijven waardoor Jolanda Cnossen (Neptunia) en Ilse Kraayeveld (De Granaet) haar voorbleven.

Eremetaal was er ook voor Mariska Welles. Haar moed om de 800 vrij te zwemmen werd met zilver beloond.


20 mei 2006
Dag twee FZK: een dag vol tegenstellingen.

Laten we de beschouwing van dag twee van de Friese Zomer Kampioenschappen met goed nieuws beginnen: Marloes Oldenburg sleepte twee algemene kampioenschappen binnen. Tijdens het ochtendprogramma troefde Marloes haar trainingsmaatje Wendan Poelstra (HZ&PC) af op de 400 wisselslag. Vanzelfsprekend had de Orcazwemster na het vlindertraject een forse voorsprong genomen. Normaal gesproken herstelt Wendan vervolgens tijdens de rugslag de schade, maar ditmaal bleek haar achterstand net te groot om Marloes van de overwinning af te houden. Haar tweede kampioenschap veroverde Marloes tijdens de 's middags gezwommen 100 vlinder. In een spannende strijd met de Koudumse Esther de Boer en juf-in-spé Marjon Hollander trok Marloes in een tijd van 1.06,51 aan het langste eind.

Bij de heren geen Leeuwarder algemeen kampioenen, maar dat viel gezien de jeugdige leeftijd van de zwemmers ook nauwelijks te verwachten. Eerstejaars junior Jorke Willemse demonstreerde zijn topvorm van de laatste maanden. Hij haalde twee individuele gouden plakken. Datzelfde deed Vincent van Iperen bij de junioren 3. Ook schoolslagspecialist Marlon Jansen wist de hoogste podiumtrede te bestijgen. Michiel Punter, gisteravond tweemaal algemeen kampioen, liet op het koningsnummer 100 meter vrij alle concurrerende senioren achter zich en voegde nog een gouden plak toe aan zijn omvangrijke verzameling.

De rest van het programma was als het weer buiten: wisselvallig. Met name de Orcadames acteerden onvoorspelbaar. Uitstekende series en teleurstellende prestaties volgden elkaar in hoog tempo op. Na ingrijpen door hoofdtrainer Frank IJdema keerder tijdens de middagsessie het positivisme terug in de groep, waardoor ook de uitslagen een aangenamer aanzicht kregen.

Minioren Eline van der Meer en Lisanne Terpstra vierden hun debuut op de 100 rugslag met uitstekende tijden. Voor Lisanne lag aan de meet zelfs een bronzen medaille te wachten.
Morgen de laatste dag van "de Friese". Mogelijk weer een dag vol tegenstellingen, maar ook dat hoort bij zwemmen.


21 mei 2006
Slotdag FZK: met zweet en tranen naar de finish.

Mensen die langer meegaan in het Friese zwemwereldje grijpen zo’n evenement aan om herinneringen op te halen. Het publiek bespreekt zwemhelden uit vroegere jaren die, zo luidt de overlevering, vrijwel zonder te trainen nationale records braken en kampioenstitels binnenhaalden.

De werkelijkheid is zo anders. De echte toppers trainen uren en uren per week. In het water, op het land en inde sportschool. Het kost zweet en tranen om uiteindelijk die topper te worden.

Zwemmers die de top eenmaal hebben bereikt, kunnen het soms lang vasthouden. De estafette 4 x 100 vrij heren was daarvan een voorbeeld. De “veteranen” van Orca gaven hun jongere collega’s zwemles. Frank Balk, die volgens mij al geen maanden badwater zag, dook keurig onder de minuut. Maarten Postma, die sinds twee weken de dagelijkse gang naar het Kalverdijkje vindt, zwom nog snellere, evenals Michiel Punter en Gerben van den Bosch. Wat een genot om deze kerels door het water te zien gaan.

Was er nog meer moois te beleven? Jazeker, Wat dacht je van nog twee algemeen kampioenschappen voor Marloes Oldenburg, gouden medailles voor Michiel Punter, Jorke Willemse, Joyce Duurken en Vincent van Iperen. Of van de spannende estafetteraces en de prestaties van zwemmers die net naast de hoofdprijs grepen.

De FZK 2006 zit erop en een aantal Orcanezen gaat zich nu voorbereiden op de Nederlandse (Junioren) kampioenschappen. Voor anderen ligt de belangrijkste wedstrijd van het jaar nu achter de rug en zij kunnen zich gaan opmaken voor de medaillewedstrijden die nog volgen. Wellicht met evenveel zweet, maar hopelijk zonder alle tranen die we het afgelopen weekend zagen. Zwemmen is plezier.