Template created by Joomla 1.6 templates and the best poker webpages: party poker bonus code and best poker sites.

2004-10-16: Michiel Punter en Elsa de Groot prolongeren titel Clubkampioen

Laatst bijgewerkt op zondag 08 januari 2012

datum: 16 okotber 2004

Michiel Punter en Elsa de Groot prolongeren titel Clubkampioen

Clubkampioenschap 2004: zwemfeest voor opleidingen en selecties.

Leeuwarden - Zwembad De Blauwe Golf vormde zaterdag 16 oktober het decor voor het  clubkampioenschap van Orca. Aan dit jaarlijkse zwemfestijn deden kinderen van de opleidingen mee, zwemmers van het jeugdteam en van de selecties. Het feest werd ook benut om afscheid te nemen van enkele kaderleden en de activiteitencommissie deed in de hal van zich spreken met koekverkoop en een attributenstandje. Onder toeziend oog van hoofdtrainer Henri Koek ontvingen selectiezwemmers van het vorig seizoen hun welverdiende prestatiemedailles, waarbij ook toppers Esther de Boer en Arjan van er Meulen (tegenwoordig uitkomend vor DZ&PC) werden bedankt. Traditioneel eindigde het kampioenschap met de familie-estafette.

Opleidingen

Vanuit de opleidingen hadden zich dit jaar 48 zwemmers aangemeld. Verdeeld over vijf leeftijdscategorieën toonden de aanstormende talenten dat ze goed hadden opgelet. Van de allerjongsten deelnemers bleken Danique Planting bij de meisjes en Hidde Zijlstra bij de jongens het best bij de les. Zij gingen er met goud vandoor. De tweede groep kinderen, die geboren zijn in de jaren 1995 en 1996, kende grotere zus Kaylee Planting en Dennis Bandstra als overwinnaars. Zoals bekend maakte Kaylee eerder deel uit van het jeugdteam, maar verkoos zij nog voor het sluiten van de transfermarkt over te stappen naar de opleidingen.

Erg spannend was de strijd bij de middengroep, de mix 93/94. Simone Duurken lijkt zo in de voetsporen van haar oudere zus Joyce te treden, die inmiddels op NK niveau acteert. Simone moest echter in Rixt Baarsma haar meerdere erkennen. De rugslag gaf de doorslag: Rixt liet een tijd van 18,85 geen enkele twijfel bestaan over wie recht had op het goud. Dezelfde kleur was bij de jongens gereserveerd voor Wilmar Brouwer. Hij zorgde dankzij 74,33 punten dat de concurrentie ver achter bleef.

Kleiner was de bezetting bij de zwemmers die uitkwamen in de afdeling 91/92, maar de kwaliteit deed zeker niet onder voor de voorgaande groepen. Vrijwel iedere deelnemer ging er met een plak vandoor, maar de mooiste medailles waren voor Geke Langius en Jesse Idema. Vervolgens ging het hard bij de middelbare scholieren, die de het programma van de opleidingen in een mixwedstrijd over vijftig meter completeerden. Jolanda Goldsborough (is it in a name?) en Jildou Idema trokken bij de meiden aan het langste eind met puntenaantallen van respectievelijk 155,99 en134,47. Bij de heren in de leeftijdgroep 88/89 was de eerste prijs voorMarcel Zijlstra.

Jeugdteam

Als gevolg van het kampioenschap en van het tijdzwemmen zullen enkele kinderen uit de opleidingen worden gevraagd om een poosje mee te trainen met het jeugdteam. Deze jongste selectie van de club, uitkomend in de speedocompetitie, demonstreerde zaterdag een uitstekende vorm. Bij de meisjes streken Rianne Hartman (147,75) en Emma van Iperen (148,93 punten) met de hoogste eer. Bij de jongens waren dat Myrdin (140,70) en Jorke Willemse (138,67). Waar deze knapen hun talent vandaan hebben, bleek aan het eind van de avond bij de familie-estafette, toen ook moeder Patricia Willemse haar aanleg showde.

Selecties

Raymond Wielenga bewees bij de jongens junioren over de beste papieren te beschikken. Dankzij een fluwelen techniek wees hij zijn teamgenoten hun plek door met een puntentotaal van 143,96 het goud op te halen. Bij de meisjes junioren viel die eer te beurt aan Joyce Duurken. Joyce, die het komend seizoen nog heel wat limieten zal doorbreken, werd gevolgd door gevestigde namen als Mariska Welles, Lonneke Oenema en Katja Herbschleb. Nieuwkomers bij de junioren Renee Stobbe en Lisanne Verhoef werden onlangs vanuit het jeugdteam toegevoegd aan de selecties. Zij lieten tijdens de eerste competitiewedstrijd in Delfzijl al zien van grote waarde voor de ploeg te zijn.

Bij de oudere jongens was er maar één vertegenwoordiger: Robin Calsbeek. Hij maakte onlangs tijdens limietwedstrijden indruk door de 200 meter vrije slag binnen de 2.09 te zwemmen en de 100 meter ruim binnen de minuut. Bij de meiden ontbrak de geblesseerde Jacqueline Westerbaan en ontving de succesvolle tweeling Kim en Chantal Rutkens de gouden en de zilveren plak.

Voor de tweede maal op rij werd 2004 Elsa de Groot tot clubkoningin gekroond met een puntenaantal van 130,92. Zij behoort sinds jaar en dag tot de Friese zwemelite en is tevens een vaste waarde op NK's en grote toernooien. Samen met enkele andere topzwemmers uit de selectie heeft Elsa het afgelopen seizoen trainingen verzorgd voor het jeugdteam.

Werden er bij clubkampioenschappen jaarlijks bekers uitgereikt, dan was Michiel Punter inmiddels de gelukkige bezitter van een compleet servies. Michiel, die langzaamaan een torso van Jerommeke uit Suske en Wiske ontwikkelt, is supersnel op alle korte afstanden en finishte met 114,91 punten. Echter, het meest indrukwekkend is zijn kracht op de 50 meter vrij. Slechts 24.85 seconden, oftewel tweemaal knipperen met je ogen, heeft Michiel er voor nodig om het bad over te zwemmen en weer terug. Ter vergelijking: olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband doet het in twee tellen minder.

Familie-estafette

Het jaarlijkse hoogtepunt van het kampioenschap is ongetwijfeld de familie-estafette. De negentien deelnemende families hebben lang toegeleefd naar dit sportspektakel. Geen hoog zwemband- en cellulitisgehalte, maar afgetrainde vaders en moeders, ooms en tantes. Juist, er werd op het scherps gestreden in een race waar iedere seconde telde en de familie-eer de inzet vormde.

Eigenlijk verdienden alle deelnemers aan de estafette een medaille, vanwege hun ijver en hun enthousiasme. De werkelijkheid is anders, waardoor slechts drie families zich mochten verdringen op het erepodium. Op de derde plaats eindigde familie Duurken, die met Simone, Sybren en Joyce de 75 meter aflegden in 53 seconden. Iets sneller was familie Jansen. Coby, Marlon en zijn grote broer hadden een kwart tel minder nodig om zich een jaar lang runner-up gezin van Orca te mogen noemen. Glorieus winnaar van de estafette werd familie van Iperen. Onder luid applaus van het talrijk toegestroomde publiek, namen Paula, Emma en Vincent de erepenningen in ontvangst.