Template created by Joomla 1.6 templates and the best poker webpages: party poker bonus code and best poker sites.

2004-12-17: Henri Koek met orca weer helemaal terug bij af. (interview)

Laatst bijgewerkt op vrijdag 02 december 2011
datum: 17 december 2004
 
Henri Koek met Orca weer helemaal terug bij af
bron Leeuwarder Courant 17/12/04

Henri Koek begeleidt vandaag in Drachten op de eerste dag van het Nederlands kampioenschap korte baan slechts twee zwemmers. Daarbij is de 26-jarige trainer van Orca weer terug bij af. In 1998 stond hij op zijn eerste NK ook met twee deelnemers. "De perikelen van deze zomer rond de club, die vooral een financieel karakter hadden, zijn het directe gevolg van deze beperkte deelname."
Qp het zomer-NK was Koek nog met een groep van tien zwemmers aanwezig. Dat was in juni, maar een half jaar later is er van die groep nog amper wat over. Een zomer lang bakkeleien bracht niet alleen het topzwemmen, maar zelfs de breedtesport bij Orca aan bet wankelen. "De financiele problemen van de club kwamen voor een groot deel voort uit het sluiten van zwembad Kalverdijkje", begint Koek.

"We zijn van gemiddeld tweehonderd kinderen die de zwemopleiding deden teruggevallen naar ongeveer honderd. Omdat de topsport voor een behoorlijk deel leefde van de inkomsten van breedtesport, was dat van directe invloed op die topsport. Ik werd bijvoorbeeld door de club ontslagen, omdat ze niet eens het geld meer hadden voor mijn salaris." Enkele Leeuwarder topzwemmers -Arjen van der Meulen, Esther de Boer en Gerben van der
Bosch- trokken daarop al hun conclusie en verkasten. Omdat Frank Ydema en Marjon Hollander wegens blessures geen limieten haalden, staan daarom nu alleen Jacqueline Westerbaan en Michiel Punter voor Orca in Drachten op het startblok. "Met de drie vertrokken zwemmers er nog bij, hadden we anders in ieder geval ook nog enkele estafettes gezwommen en dus met een beetje volwaardige afvaardiging naar dit NK gekund."
Met slechts drie starts heeft Koek het dus rustig. "Het wordt een relaxed NK, waar ik in alle rust wat aan mijn contacten kan doen", zegt de Leeuwarder met een zure lach. Dat hij toch nog steeds trainer is van Orca, is vooral te danken aan de bestuursleden Gerben Kiers en Dorien Langius.
"Toen in augustus de afdeling zwemmen van de club op instorten stond, hebben zij echt doorgepakt. We waren namelijk bezig om een stichting op te zetten, daar had ik de hele Organisatie al voor rond, maar dat heeft het bestuur destijds tegen gehouden. Ze waren bang dat de contributie van de topsportleden niet meer in de clubkas zou komen en die konden ze niet missen."
Toen op dat moment bijna 25 man het lidmaatschap op wilde zeggen, zag de Orca-leiding in dat dat wel eens het einde van het wedstijd zwemmen in Leeuwarden kon betekenen. "We hebben vanaf september een nieuwe start gemaakt en ik moet zeggen dat het er allemaal een stuk beter uitziet dan voorheen. Ik heb zelfs bij de ochtendtrainingen twee trainers naast me aan het bad staan en dat is een ongekende luxe."
Die twee, Andries Kamstra en Marcel Bakker, zijn eveneens trainer van respectievelijk ZPD Zwaagwesteinde en Middelsee Stiens. "Het is dus ook nog een soort kruisbestuiving, want zij steken veel van mij op en kunnen die kennis weer bij hun eigen club gebruiken. Daarnaast heb ik nu zelf veel meer tijd om me te focussen op bepaalde zwemmers. Dat is ook het probleem altijd geweest. Ik moest mijn aandacht verdelen. Op een gegeven moment zelfs over vijftig selectiezwemmers."
Dat de leraar natuur- en scheikunde aan het Comenius in Leeuwarden nu met nog maar twee zwemmers op het NK verschijnt, steekt hem. "Natuurlijk loop ik deze dagen wat gelaten rond in De Welle. Maar het blijft onverlet dat ik nog wel heel ambitieus ben. Ooit wil ik als trainer naar de Olympische Spelen. Maar juist ambitie is wat ik het meeste mis bij zwemmers in Friesland. We hebben de afgelopen jaren wel achttien of negentien medailles op junioren NK's gehad. Maar waar zijn al die talenten nu ze senior zijn?"